KIYMETLİ VELİ;

20.09.2021 232

KIYMETLİ VELİ;

Olumlu çocuk yetiştirmenin ilk şartı, olumlu anne-babadır. Hiç birimiz mükemmel değiliz. O zaman onlardan mükemmel olmalarını bekleyemeyiz. Anne, baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentisi, onların '' Derslerine çok çalışıp başarılı olmaları'' yönündedir. Oysa gerekli olan bilinçsizce çok çalışmak değil, verimli ders çalışma yollarını iyi bilerek bunlardan gereğince yararlanarak etkili çalışmaktır. Çocuğunuz okuldan eve geldiğinde dinlenmesine ve yemek yemesine zaman ayırın. Hemen ders çalışmaya geçmesini istemeyin. Dinlenme zamanında birlikte sohbet ederek geçirmeye çalışın. Çocuğunuzu tanımaya çalışın. Her çocuğun kapasitesi, yetenekleri, ilgileri, beklentileri farklıdır. Çocuğunuzdan yapabileceklerinden fazlasını beklemek, onlara eğitim hayatları boyunca verebileceğiniz en büyük zarardır. Bu çocuğunuza inanmamak, başarılarını takdir etmemek ile eş değer bir tutumdur.

Okulu ve okumayı önemseyin ve derslerine destek olun. Çocuğunuza sürekli ve çok fazla '' ders çalış'' demeyin. Diğer çocuklarla ders veya başka konularda kıyaslama içine girmeyin. Çocuğunuza uygun bir çalışma ortamı hazırlayın. Çocuklar önce anne babalarını örnek alırlar. Sizler onların rol modelisiniz. Bunun farkında ve bilincinde olun. Yoğun iş temponuz buna engel olabilir fakat unutmayın özellikle küçük yaştaki çocukların paradan daha çok sizlerin ilgi ve şefkatinize ihtiyacı vardır.

Eminim ki zaten bunları bilen ve uygulayan velilerimiz de vardır. Onlara çocuklarına gereken önemi verdikleri için tüm içtenliğimle teşekkürlerimi sunarım.

Çocuğun sağlıklı eğitimi ancak ve ancak okul ile ailenin etkin iş birliği ile gerçekleşir.  Lütfen okula sık sık gelin ve öğretmenleriyle görüşün.

''ŞU DÜNYADA HER ŞEYİN EN İYİSİNE LAYIK ÇOK ÖZEL VE ÇOK GÜZEL BİR ÇOCUK VAR! O, SİZİN EVİNİZDE YAŞIYOR.''

DAVRANIŞ GELİŞMEDEN ÖNCE KULLANILAN OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ

• İlk yapılacak şey; ÖRNEK OLMAK.
  • Çocuğun iyi alışkanlıklar kazanmasına yardımcı olmak.
  • İşe birlikte başlamak ve ona destek olmak.
  • Ödül  yerine takdir etmek. «Başarabilirsin, sana inanıyoruz.»
  • Beklentileriniz hakkında önleyici açıklamalar yapmak. Mesela; eve geldiğinde eşyalarını yerine koymasını önceden isteyebilirsiniz. Bir kere dağıttıktan sonra gidip toplamasını istemek daha zor gelecektir.

TÜM ÇABALARINIZA RAĞMEN OLUMSUZ DAVRANIŞ GELİŞTİYSE Kİ BU ÇOK NORMAL; DUYGULARINIZDAN SÖZ EDİN.

• Hiçbir çocuk anne veya babasını üzmek istemez. Eğer ona uygun kelimelerle üzüntünüzü dile getirirseniz sizi anlayacaktır.
  • Karşınızdakinin bir çocuk olduğunu ve çocukların bu yaşlarda bencil olduğunu unutmamak gerekir. Ona kendisi için yaptığınız fedakarlıkları anlatmak sadece sizi yorar.
  • Onu anladığınızı ve her koşulda kendisini sevebileceğinizi hissettirin. Koşulsuz kabul edilen çocuklar hata yapmaktan korkmazlar ve başarmaya bir adım daha yakındırlar.

HATADA ISRAR EDERSE;

• Olumsuz davranışlarının sonucuna katlanması gerektiğini bilmeli ve ona göre davranmalı.
  • Kurallar çocuklarla birlikte belirlenmeli ve gerekli durumlarda hatırlatılmalı.
  • Uygulanamayacak katı kuralları koymaktan çekinin. Bu sizin tutarlığınızı zedeler. Bunun yerine hafif düzeyde caydırıcı kurallar olmalıdır.
  • Kuralları çocuğun yaşına, kişilik yapısına ve ihtiyaçlarına göre ayarlayınız.

YAPABİLECEKLERİMİZ;

• Dikkatini başka yöne çekmek.
  • Sakinleştirmek ve çözüm yolu önermek.
  • Davranışın sonuçlarını açıklamak ve zararı fark etmesini sağlamak.
  • Seçme hakkı vermek, çocuğun yaptığı kötü davranışının sonucunu düzeltmesini sağlamak.

UNUTMAYIN!

Sevgisiz disiplin başkaldırıyı; disiplinsiz sevgi ise başıboşluğu beraberinde getirir.

Eren AYYILDIZ

Aşağı Aratan Şehit Sefter Taş İlk/Ortaokulu Müdürü